A töretlen borjúnevelés

A töretlen borjúnevelés
borjúnevelés

Ma már hazánkban is egyre több tenyésztő elismeri, hogy teheneink termelését mekkora mértékben meghatározza a felnevelésük. A borjú és növendék korban ért hatások, befolyásolják a testméretek kialakulását, takarmány felvevőképességet, és az egészségügyi státuszt. A borjúnevelés minőségének javítására fordított befektetések előnye már bizonyított, azonban csak pár év múlva tudjuk megtapasztalni pozitív hatását, ezért célszerű ezt a munkát minél hamarabb elkezdeni.
Mindenképpen nagy hatást gyakorol a borjú későbbi életének alakulása a születésének körülményei és az azt követő első nap. Egy jó egészségügyi státusszal, kellő ellenanyag szinttel rendelkező borjú nagyobb hendikeppel indul az életnek. A jó minőségű és mennyiségű kolosztrum elhagyását egyetlen tejpor sem tudja pótolni!

borjúneveélés


A születéstől a választásig ki kell dolgozni egy olyan itatási technológiát, amely jól illeszkedik a telep adottságaihoz (felszereltség, dolgozók stb.). Ehhez ki kell választani azt a tejport, ami ár érték arányban legjobban megfelel a kitűzött céljainknak és hatékonyan tud működni a kialakított rendszerben.
A leendő tenyészállataink nevelése azonban nem csak a választásig tart. Az itatás utáni időszak ugyanolyan szakmai kihívásokat tartogat a tartás és takarmányozás terén. Mindezeket figyelembe véve a takarmányozással foglalkozó szakemberekkel együtt kell kialakítani egy olyan etetési stratégiát, ami megalapozza a felnőtt állataink termelési képességeit.

Avatar

Login

Lost your password?